top of page

5 JAZYKOV LÁSKY VO VZŤAHU

Vidíme to veľakrát vo svojom okolí - harmonicky vyzerajúce páry, manželstvá sa po nejakej dobe "zrazu" rozpadnú. "Prečo sa rozišli? Veď boli taký krásny pár, tak si rozumeli...", pýtame sa. No zrazu si prestali rozumieť, nezažívali naplnenie jeden od druhého, odsudzili sa, emočne ochladli.

Vieme s tým niečo spraviť? Predísť tomu? Či si nejakým spôsobom pomôcť, keď sa to už deje?

Áno, vieme, ale chce to odhodlanie na oboch stranách.

Tu je malá inšpirácia, ako si z tejto situácie pomôcť.



5 SPÔSOBOV NA LÁSKU VO VZŤAHU

Gary Chapman, americký terapeut a spisovateľ, hovorí, že jednou z príčin nedorozumení v manželstve je to, že každý z nás hovorí iným jazykom lásky. Že poriadne nevieme, čo ten druhý vlastne potrebuje. Počas svojej viac ako 30-ročnej poradenskej praxe zadefinoval, že existuje 5 spôsobov / jazykov ako prejaviť lásku.

Zároveň platí, že spravidla pre každého z nás je jeden z nich dôležitejší - primárny. Neraz sa stáva, že partneri majú primárne jazyky lásky odlišné. Preto je potrebné vedieť identifikovať svoj vlastný a spoznať jazyk toho druhého. Je to cesta ako si navzájom prejaviť lásku tak, ako je to pre nás dôležité.

Emočný pohár lásky Každý z nás má v sebe tzv. "pohár lásky". Dopĺňa nám ho náš partner práve cez náš jazyk lásky tým, že nám napr. slovami vyjadruje lásku. Tak je náš pohár plný a my sa cítime milovaní. Ak nám tieto prejavy chýbajú, je prázdny a cítime neistotu, či nás ten druhý vôbec miluje, či robíme niečo zle.

Jedna vec je, vedieť sa naplniť sebeláskou. Keď sme ale v partnerstve, je potrebné si pohár lásky dopĺňať navzájom. Ako tomu druhému prejaviť lásku a zároveň zistiť, ktorý jazyk je pre vás najdôležitejší?

Ukážme si, ako funguje 5 jazykov lásky v praxi.

 

Na stiahnutie: Test 5 jazykov lásky

 


1. JAZYK LÁSKY: MILOVAŤ SLOVAMI


Žijeme v dobe, kedy je ťažké nájsť niekoho, kto si stojí za svojím slovom. A práve slová sú prvým spôsobom, ako prejaviť lásku. Dôležitý je aj tón, akým to povieme. Tie isté slová môžu mať nakoniec rôzny význam. Napr. slovo vyslovené v hneve môže znieť ako výčitka ("Zase si mi nepomohol!"). A slová vyslovené pokojne môžu vyjadriť priblíženie pocitov a podnet pre skvalitnenie vzťahu ("Chýbala mi tvoja pomoc."). Cítite ten rozdiel?

Keď hovoríme o láskavých slovách, máme na mysli aj slová chvály. Často sa necháme uniesť povinnosťami a stereotypom a zabudneme, čo všetko ten druhý pre nás robí. Keď si to uvedomíme, všimneme a patrične pochválime, vedzte, že ten druhý bude mať viac sily a ochoty na sebe pracovať.

Keď slová chvály zaznejú aj pred inými ľuďmi, získavajú ešte viac na váhe ("Asi je to naozaj pravda, keď ma ten druhý chváli aj pred inými..."). Svoje čaro má, keď láskavé slová napíšete na papier. Ten druhý si ich môže čítať znova a znova a tak opätovne pohladiť svoju dušu.

2. JAZYK LÁSKY: MILOVAŤ POZORNOSŤOU


Druhým spôsobom je venovať niekomu svoju pozornosť a blízkosť. Vedieť si nájsť čas pre toho druhého. Okamihy, kedy ten druhý vie, že čas je vyhradený len pre neho. Znamená to dať všetko ostatné bokom a venovať sa mu. V tej chvíli nič a nikto nie je dôležitejší. Viete ako v reštaurácií často odlíšite zamilovaný pár od mnohých manželských párov? Zamilovaný pár si hľadí do očí a nikým sa nenechá vyrušiť. A ľudia, ktorí už žijú stereotypom, pozerajú všade naokolo, ako by k sebe ani nepatrili. Venovať sa niekomu, to nie je len čas, ale aj aktívna prítomnosť - načúvať, zaujímať sa, čím ten druhý žije a čo cíti... Väčšinou chce len vypočuť, menej často túži aj pomôcť. Ak si nie ste istí, spýtajte sa, či mu smiete aj poradiť. Už to, že sa s vami môže podeliť o svoje pocity a myšlienky, znamená pre neho veľa.

Nájdite si čas na spoločné rozhovory. Hovorte o tom, čo naplnilo váš deň. Čo ste prežili, aké máte pocity, čo vám napadlo, čo vás čaká, čo by ste chceli... A kde na to všetko nájsť čas? Život je otázkou priorít. Z práce vás môžu kedykoľvek vyhodiť a aj deti časom odídu z domu. Ale partner, ten vám môže ostať na celý život - keď si ho/ju budete šanovať. :)

3. JAZYK LÁSKY: MILOVAŤ DARMI


Na rozdiel od slov a blízkosti, je dar materiálnym prejavom lásky. Dať dar má svoje čaro. Ak chcete, aby mal úspech, potom naozaj musíte vedieť, čo ten druhý má rád a čo ho poteší. V opačnom prípade (bez ohľadu na cenu) to nesplní svoj účel. Dar je zaujímavým prejavom lásky, pretože je zavŕšením niekoľkých predchádzajúcich láskavých prejavov. Najprv musíte na partnera myslieť, potom premýšľať čím ho potešiť, potom to zohnať a až nakoniec prichádza okamih obdarovávania.

Ak je pre niekoho dôležité prijímať dary ako prejav lásky, potom to treba robiť často. Nielen pri výročiach. A je jedno, či ten dar je kúpený alebo vyrobený. Na druhej strane, ak ide o úprimnú lásku, potom to naozaj nie je o cene, ale o myšlienke - ten druhý na nás myslel. Dary nemusia zruinovať váš rozpočet. Treba však myslieť na to, že dar je investícia do vášho vzťahu a je to prejav lásky, ktorý potrebuje váš partner. A to je investícia, ktorá sa vám vráti.

4. JAZYK LÁSKY: MILOVAŤ SKUTKAMI


Skutky lásky - to znamená urobiť niečo, čím potešíme toho druhého. A ten zoznam možností, je naozaj pestrý: od upratovania, cez nákupy, vybavenie niektorej administratívnej a úradníckej hlúposti, až po ožehlenie košieľ či navarenie jedla. Mali ste niekedy pocit, že vás partner sekíruje? Že neustále pripomína, čo treba urobiť, resp. že toto a toto ste ešte neurobili? Vo veľa prípadoch nejde o sekírovanie. V podstate vám hovorí, čo by ho potešilo, keby ste to spravili. A čo je pre neho dôležité. Môžete sa tým inšpirovať. Nemusí to byť jednoduché, ale je to pre neho dôležité a on je zase dôležitý pre vás.


Čo teda pre partnera spravíte dnes ako prvé? :)

5. JAZKY LÁSKY: MILOVAŤ DOTYKOM


Fyzický dotyk a objatia sú veľmi účinným spôsobom, ako niekomu prejaviť lásku. Keď sa toho druhého dotýkame s láskou a s nehou, dokazujeme mu bez slov, ako nám na ňom záleží. Nechajte teda svojho partnera, aby vás zasvätil do sveta dotykov a ukázal vám, ktoré dotyky sú mu príjemné. Každý je v tejto oblasti individuálny. Dotyk môže byť pohladenie po tvári či letmí dotyk ramena. Môže byť aj prejavom plnej pozornosti, ako je napr. masáž, predohra, milovanie sa.

V dnešnej doby si viacerí (najmä muži) myslia, že ich jazykom lásky je práve dotyk, lebo majú radi sex. Chýba im dotyk samostný a od sexu očakávajú pocit naplnenia, hoci primárny jazyk môžu mať úplne iný. Sex ako taký je skôr fyzická potreba. Dotyk je zase citová, emočná potreba. Porozmýšľajte o tom.

Celé naše telo je pokryté množstvom nervových zakončení. Ak by sme sa viac dotýkali a boli k sebe nežní, menej by sme očakávali od sexuality, a tým viac by sme si ju potom dokázali vychutnať. Hrajme sa a spoznávajme nové možnosti, ktoré naše telo ponúka.

AKO SPOZNAŤ SVOJ JAZYK LÁSKY?

Ak neviete, aký je váš jazyk lásky, skúste sa úprimne zamyslieť:

  • Aký prejav lásky od partnera vám spravil najväčšiu radosť?

  • Na čo od partnera ste ešte dlho spomínali?

  • Prípadne, čo vás najviac zranilo?

  • Čo vás sklamalo?

  • Chýbajú vám spontánne darčeky?

  • Že nemá na vás čas?

  • Že k vám pristupuje ako k predmetu?


Ďalším spôsobom je pozrieť sa na to, akými prejavmi zahŕňame svojho partnera my. Spravidla sa k partnerovi správame tak, ako chceme, aby sa on správal ku nám. Prípadne to máme naučené z domu, napr. aby domácnosť bola ako zo škatuľky. A my pritom túžime po blízkosti. Čo tam po tom, že nie je upratané.

Prípadne si môžete stiahnuť a spraviť Test 5 jazykov lásky.

KEĎ NÁS PARTNER ZRANIL


Ako môžeme hovoriť jazykom lásky toho druhého, ak nás zranil a necítime k nemu práve lásku?

Nedovoľme tejto aktuálnej emócii, aby definovala celý náš vzťah. Možno práve cítime bolesť, smútok a sklamanie. Ale napriek tomu sa môžeme rozhodnúť pre lásku. Keby to bolo vždy len príjemné, ovocie lásky by nebolo také sladké. Občas treba prehliadnuť a povzniesť sa cez náročné obdobie. Chapman sa pri tomto tvrdení opiera o množstvo manželstiev na pokraji krachu, ktoré sa podarilo zachrániť, pretože aspoň jeden z partnerov sa rozhodol pre lásku. Úspech nikdy nie je zaručený, ale za pokus to stojí.

Ak dlhodobo komunikujete s partnerom jeho jazykom lásky, je veľká šanca, že na vašu lásku, odpovie láskou. Naša túžba po láske je našou najhlbšou potrebou a preto, keď je naplnená, dokáže láska prekonať aj vzájomné rozpory a zranenia.

Veríme, že teraz už poznáte svoj aj partnerov hlavný jazyk lásky. Želáme vám mnoho krásnych spoločných chvíľ.


Tipy od Sávitryí:

139 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page