top of page

Mýty o tantre a duchovnosti

Veľa ľudí má o tantre nesprávne predstavy. Často sú to ľudia hľadajúci duchovno, ktorí podvedome oddeľujú duchovný život od milovania. A preto ich milostný život stagnuje a oni nevedia, ako ho rozvinúť.


Títo ľudia si často neuvedomujú, že milovanie a duchovný život sú nerozlučne zviazané, ako dve stránky jednej mince. V tomto článku sa budem snažiť odpovedať na najčastejšie pochybnosti o tantre z pohľadu duchovného života. Aby sme sa všetci mohli kvalitnejšie milovať.


Ak sa ma dotýka niekto cudzí, nemá to predsa nič spoločné s duchovnosťou


Áno, súhlasím. Ak sa nás dotýka niekto len s cieľom potešiť seba, alebo nás ponížiť, je to pre nás nepríjemné, ponižujúce a je to pravý opak duchovnosti. Práve preto intímne dotyky limitujeme na partnera či partnerku.


Pretože ak nás má niekto rád, bude sa nás dotýkať s láskou a bude to príjemné obom. Hoci ani v harmonickom partnerstve to nemusí platiť úplne na sto percent.

Duchovnosť v tantre spočíva v tom, že terapeut alebo masér sa klienta dotýka z rovnakého priestoru lásky, ako partner. Ak má terapeut spojenie s božským zdrojom v sebe a má vyrovnanú svoju vlastnú sexualitu, cez nežný dotyk vie obnoviť alebo zlepšiť spojenie s Bohom a božskou sexualitou aj u klienta.


Poznám veľa prípadov, kedy tantrický masér alebo terapeut iba využíval svojich klientov, aby naplnil svoje sexuálne potreby. Preto som pri slove tantra opatrný/á.

Áno, to je žiaľ pravda. Sú známe prípady v Českej republike, kedy masér po terapii prehovoril klientky na sex. A tie súhlasili, aj keď veľmi nechceli. U terapeuta klient predpokladá, že o sexualite niečo vie a zároveň má autoritu. Nejde o celkom rovnocenný vzťah. Preto je zo všetkého najdôležitejšie vybrať si správneho maséra, či terapeuta.

Niekedy sa stáva, že človek, ktorý nemá vysporiadanú svoju vlastnú sexualitu, prípadne nevie naplniť svoj sexuálny apetít, sa rozhodne prevádzkovať tantra masáže. Nerobí to ale preto, aby svojich klientov previedol cestou k vyrovnanej sexualite, ale preto, aby uspokojil sám seba.

Ak terapeut nemá svoju vlastnú sexualitu v rovnováhe, nemôže rovnováhu sprostredkovať ani klientovi.

Odporúčame preto vopred si zistiť dostatok informácií o terapeutovi, ku ktorému sa rozhodnete ísť. Najlepšie je osobné odporúčanie, ale ak žiadne nemáte, veľa sa dá zistiť aj z web stránky, videí a podobne. Terapeut, ktorý skutočne kráča cestou tantry sa zaujíma aj o filozofiu, osobný rast, spojenie s božským. A hlavne jeho misiou je dávať, nie dostávať.


V dnešnej spoločnosti je takmer nemožné nájsť terapeuta, ktorý má sexualitu v rovnováhe. Všetci toľko traúm a bolestí a preto tantra masáž radšej skúšať nebudem.

Je pravda, že vývoj ohľadom sexuality bol posledné storočia v západnej spoločnosti skôr nepriaznivý. Katolícka cirkev svojim učením postavila dušu proti telu a z tela spravila hriešnu nádobu na dušu. Našich predkov poznačilo aj množstvo vojen a konfliktov. Ich zranenia na emocionálnej úrovni sa prejavujú aj v sexualite a v našom zdedenom postoji k nej.

To však neznamená, že by sme mali rezignovať na zdravý vývoj a uzdravovanie v oblasti sexuality. Samozrejme, že tantra masáž nie je jediným spôsobom uzdravenia sexuality, ale je jednou z možností. Toto máme za cieľ v našej škole Tantra Savítrí, aby sa naši klienti nie len cítili príjemne, ale aj aby postupne zjemnili svoje prežívanie sexuality a naučili sa o sebe niečo nové.


Terapeut nemusí byť dokonalý na to, aby nás mohol previesť určitým úsekom na našej ceste. Keď ideme ku psychoterapeurovi, tiež neočakávame, že to bude osvietený človek žijúci v permanentom stave samádí.

Ak tantra masér prekonal väčšinu blokov, ktoré si my stále nesieme, môže nám pomôcť ľahšie ich rozpustiť.


Tantra masáž má oproti klasickej terapii výhodu dotyku. Keď sa dotyk vedie nežne a od srdca, vie k nám preniknúť rýchlejšie, ako hodiny rozhovorov. My v Sáavitryi na sebe dlhodobo pracujeme a rozvíjame svoj vzťah s Bohom, vyšším ja, vesmírom. Netvrdíme že sme dokonalé. Ale vieme, že naše masáže pomohli už množstvu ľudí k hlbšiemu prežívaniu milovania aj kontaktu s božstvom v nás.


Pre www.tantrasavitryi.sk napísala Lucia Petrovičová, 15. 9. 2020




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page