top of page

Pocit samoty, emócia dnešnej doby

Ak toto čítate, je pravdepodobné, že viete, aké to je cítiť sa osamelo. Možno ste mali pocit, že sa nikdy neskončí. Často môžeme byť obklopení priateľmi a rodinou a cítiť sa stále odrezaní od sveta. Osamelosť však nie je niečo, čím musíme prechádzať sami. A aj keď to môže byť ťažké, existujú veci, ktoré môžeme urobiť, aby sme sa cítili viac prepojení s ľuďmi okolo nás.


Článok si môžete pozrieť aj ako video:


Prečo sa cítime osamelí?


Osamelosť je v dnešom svete veľmi bežná. Existuje aj veľa rôznych dôvodov, prečo sa cítime osamelí. Tu je niekoľko z nich:


Technológie

Máme pocit, že aj keď sme na míle ďaleko, všetci naši priatelia sú nám nablízko. Iba na jeden klik. Ale necítime sa s nimi naozaj spojení. Je to veľmi bežný pocit. Hoci internet nás môže priblížiť, môže nám tiež spôsobiť, že s našimi priateľmi a rodinou skutočne nehovoríme. A tak sa môžeme cítiť stratení a osamotení.


Nezapadáme do sociálnej skupiny

Možno máme iné záujmy, ako ľudia v našej škole, práci. Možno si spolužiaci či kolegovia myslia, že veci, ktoré máme radi, sú zvláštne. Alebo možno sa len obliekame inak. V každom prípade, pocit, že pre nás nie je priestor, môže spôsobiť, že príznaky osamelosti sú ešte horšie. Môže to znamenať, že je ešte ťažšie stretnúť sa so skutočnými priateľmi a byť v spojení.


Starostlivosť o rodiča, dieťa alebo súrodenca

Keď sme hlavným opatrovateľom pre blízkeho, ktorý je chorý alebo má zdravotné postihnutie, máme často pocit, že držíme váhu sveta na svojich ramenách. Koniec koncov, mnohí naši priatelia nebudú vedieť, aké to je mať brata s Downovým syndrómom alebo matku s bipolárnou poruchou. Preto sa zdráhame hovoriť o svojich starostiach s ostatnými ľuďmi.


Je normálne sa cítiť osamelý/á?

Štúdia, ktorá vyšla v minulom roku v Austrálii, ukázala, že 82% ľudí si myslí, že osamelosť sa stáva čoraz bežnejšou.


Len preto, že sa cítime osamelo, neznamená, že sme iní alebo “divní”. V skutočnosti to znamená, že máme viac spoločného s ľuďmi okolo seba, než si uvedomujeme.

Výsledok štúdie v USA ukázal, že osamelosť vrcholí v troch kľúčových obdobiach života. Muži a ženy sa cítili rovnako osamelí a v rovnakej miere – nedošlo k žiadnym rozdielom medzi pohlaviami. Ale životná múdrosť môže pomôcť.


Kľúčové obdobia života

Viac ľudí hlásilo pocit miernej až ťažkej osamelosti v priebehu ich neskorých 20-tich rokov, v polovici 50-tich rokov a v 80-tich rokoch ich života.


Koncom tretieho desaťročia života nastáva pre nás obdobie dôležitých rozhodovacích procesov. Sú často stresujúce, pretože máme pocit, že naši spolužiaci, kolegovia urobili lepšie rozhodnutia o svojej budúcnosti, ako my.


V polovici 50-tich rokov je obdobie krízy stredného veku. Naše zdravie sa zvyčajne začína znižovať a mnohí z nás sa dozvedia, že majú napr. cukrovku, srdcové choroby. Aj veľa manželstiev sa rozpadá.


A koniec 80-tich rokov je obdobím, keď máme šťastie, že sme prežili až do tohto veku, potom sa veci začínajú zhoršovať. Spolu so zdravotnými problémami môžu prísť finančné problémy. Tiež smrť manžela/ky a priateľov.


Ako z toho von?


Treba si zapamätať, že osamelosť je subjektívny pocit. Osamelosť neznamená byť sám. Osamelosť neznamená, že nemáme priateľov, rodinu. Osamelosť je definovaná ako” subjektívne trápenie “. Je to rozpor medzi spoločenskými vzťahmi, ktoré chceme a ktoré máme.


Ľudia, ktorí majú vysokú úroveň múdrosti, sa necítia osamelí

Ako sa zbaviť pocitu osamelosti?


Neexistuje jeden jediný spôsob, ako sa zbaviť osamelosti. Keby to tak bolo, všetci by ho používali. To však neznamená, že pocit osamelosti nie je možné zmenšiť. Alebo, že to, ako sa teraz cítime, že sa tak budeme cítiť navždy.


Zložky ľudskej múdrosti, ktoré by sme mali rozvíjať:
  • všeobecné vedomosti o živote,

  • zaobchádzanie s emóciami,

  • empatiu,

  • súcit,

  • altruizmus,

  • akceptovanie rozdielnych hodnôt,

  • rozhodnosť, schopnosť robiť rýchle a efektívne rozhodnutia v prípade potreby.

Tu je ešte niekoľko rýchlych bodov, ako vám vedomé dotyky a tantra vedia uľahčiť v pocite osamelosti:
  • urobíte si čas pre seba a svoje sebapoznanie,

  • získate nový zážitok, ktorý osvieži váš život,

  • v páre sa otvoríte novej komunikácii,

  • odpočiniete si a vyčistíte si hlavu,

  • spoznáte nových ľudí.

Pre ženy odporúčame:
Pre mužov odporúčame:
Pre páry odporúčame:

Prajeme vám obohacujúce zážitky s tantrou!


Pre www.tantrasavitryi.sk napísala Xenyie Komers


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page