top of page

Sebavedomý intímny život - interview s Xéniou pre časopis Moja Psychológia

Rozhovor s Xéniou v časopise Moja psychológia, október 2018

od redaktorky Evy Markovej


Ako prehĺbiť svoj intímny život? Alebo aby to bolo o milovaní a nie len o sexe.


Ľudia sa často cítia osamelí. Po rokoch partnerstva alebo manželstva žijú vedľa seba ako dvaja priatelia, spolupracovníci, spolubývajúci a vychovávatelia detí. Intimity život je chabý, nudný alebo aj žiadny. Na 100 uzavretých manželstiev pripadá na Slovensku 31 rozvodov. Za posledných 25 rokov sa priemerná dĺžka manželstiev, ktoré sa skončili rozvodom, zvýšila z 10 na 15 rokov.


Narastá taktiež počet dlhoročných manželstiev, v ktorých sa manželia rozhodnú pre rozchod. Až v 68 percentách prípadov slovenskí manželia uvádzajú ako dôvod rozvodu rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Myslíte si, že toľko partnerov si zle vybralo? Určite nie! Sú to len chýbajúce informácie k tomu, ako spolu šťastne žiť.


Spoločnosť umelo formuje ľudí do dokonalosti, do vzorcov o tom, ako by mala žena vyzerať a ako by sa mal muž k nej správať. Táto obrovská dezinformova-nosť, ktorá ľudí tlačí do neprirodzených vzorcov správania sa, spôsobuje v ľuďoch enormný tlak na nich samotných.



Kdo je Xenyia?


Xényia Shuayila Komersa je na slovenské pomery nezvyčajné meno. Niekomu príde divné, niekomu zaujímavé alebo aj exotické. Pri osobnom stretnutí však zmeníte názor. Táto zrelá dáma vás očarí a presvedčí svojim pokojom a životnými skúsenosťami. Sama si prešla cestu spoznávania seba. Najprv fungovala vo svete biznisu, techniky a neosobných vzťahov. Nakoniec sa rozhodla prejsť na cestu spoznávania. Najprv samej seba, potom sa dostala k tantre a neskôr k odovzdávaniu svojich skúseností ľudom, ktorí si nevedeli sami pomôcť.


Dnes žije v Bratislave a všetky svoje životné skúsenosti a zručnosti odovzdáva ľuďom cez individuálne stretnutia pre jednotlivcov, ale aj v rámci kurzov pre profesionálov, kde vedie školu Tantra masáže.


“Zabudli sme počúvať svoje inštinkty, svoje vnútro. Nedokážeme sa vcítiť a porozumieť jeden druhému. Nevieme ako zachádzať s emóciami vo vzťahu, ako ich netlmiť a súčasne sa navzájom nezabiť. Nehovoriac o tom, ako rozvíjať svoj intímny život.”

S čím k vám chodievajú ľudia najčastejšie?


Ženy prichádzajú samé, ale aj na podnet svojich partnerov s tým, že neprežívajú orgazmus. Necítia svoje telo, vzrušenie a nedokážu sa uvoľniť. Nie sú schopné precítiť dotyk partnera, nevedia komunikovať s ním na úrovni tela. Muži zase nezvládajú emócie žien a nevedia ich vyjadrovať.


Prichádzajú s tým, že sa chcú so svojimi manželkami a partnerkami viac milovať. Hľadajú cesty ako byť lepším milencom. Chcú poskytnúť viac a pýtajú sa na praktické rady, čo majú robiť sami zo sebou, aby doma zlepšili komunikáciu. Záleží im na ich partnerkách.


Sebarozvoj cez sexualitu je do života mužov, ale aj párov, veľmi nápomocná. Smutné ale je, že práve títo uvedomelí muži majú doma ženy, ktoré nechcú prijať to, čo muži prinášajú. Stále im nie je dosť. Rozdielnosť pováh podporuje partnerstvo, s čím sa dá pracovať.


Pre mužom je vhodné, aby si dokázali užívať svoju divokosť a pudovosť. A zároveň ju vyjadrovali so srdcom.


Pre ženy sú výzvou ich emócie a pri milovaní by sa mali naučiť vyjadrovať ich divoko až priam animálne. Pro obe pohlavia je však najdôležitejšie, aby boli autentickí, nepretvarovali sa, dôverovali si a tolerovali sa.


Odkiaľ ale podľa vás problém pramení?


Stále je v spoločnosti sex obrovské tabu. Žiaľ, je to hlboko v podvedomí človeka, vo vzorcoch správania. Historicky máme v hlavách naprogramovanú informáciu o tom, že sex a milovanie je niečo zlé, špinavé, hriešne a nečisté.


Na druhej strane je tu však obrovská propagácia, že žena má byť sexi, upravená, ladná, empatická, citlivá, má mať dlhé vlasy, nemá sa potiť, má nosiť trendy veci na sebe, ale hlavne, že musí dosahovať orgazmus. Do toho má žena byť aktívna v práci, emancipovaná a dosahovať výkon.


Táto predpísaná dokonalosť na ženy tlačí, vnútorne to v nich vyvoláva veľký tlak a rozpor. Proste sú tu dve sily, ktoré idú proti sebe. Túžba po dokonalosti ničí cítenie seba samej, prežívanie orgazmu a žitie samotné. V 60-70 rokoch bola sexuálna revolúcia Hippie. Niečo to pomohlo, ale vlna informovanosti prišla s tým, že žena má byť štíhla a sexi, ale rovnako má pracovať, podávať výkon a cvičiť. Spoločnosť myslela na všetko.


Avšak, paradoxne, nemáme školu na sex, na intímny život. Popritom tu ide o jednu z najvýznamnejších oblastí života. Tí šťastnejší, ktorí dostali informácie od svojich rodičov, tak sú na tom lepšie. Je ich ale enormne málo. Bohužiaľ, v tejto oblasti života sme doživotní amatéri a samoukmi. Intímny život je výlučne súkromná vec, preto poskytujem individuálne stretnutia, kde si medzi štyrmi očami, v bezpečí, vieme povedať čo vás trápi, čo potrebujete riešiť.



Vzťah je na začiatku krásny, ale príde čas kedy vzájomná náklonnosť vyprchá. Čo máme robiť potom?


Dôvody ktoré uvádzajú pri rozchode alebo rozvode sú rozdielnosť pováh a nevera. Ale pravda je taká, že za všetkým je sexualita, ktorá je zásadným problémom partnerských rozchodov. Väčšina manželstiev sa nerozchádza preto že sa k sebe nehodia, ale preto, že v dnešnej spoločnosti máme nedostatok inšpirácie, informácií a skúsenosti ako vytvárať zmysluplný a milujúci vzťah, plný dlhotrvajúcej vášne.


My, ľudia, fungujeme pudovo. Sexualitu máme veľmi rozvinutú, ale zároveň aj ju potláčame. Je to náš najprirodzenejší inštinkt, ktorý potrebujeme na to, aby sme vôbec existovali, aby bol naplňovaný a uspokojovaný. Keď sa dvaja ľudia do seba zamilujú potrebujú byť spolu, chcú sa dotýkať, intímne spájať, vzájomne si zdieľajú takmer všetko. Keď sa im to podarí a oni naplnia vzťah, udržiavajú si ho. Ale prirodzene to funguje len do istej doby.


Láska je v skutočnosti len chemický vzorec C8H11N (FEA), hormón skupiny amfetamínov.


Je produkovaný časťou mozgu zodpovedného za emócie. Po určitom čase sa FEA prestáva tvoriť. V organizme ho nahradí endorfín, čo je hormón šťastia. Väčšinou tento prechod nastáva okolo druhého a tretieho roku chodenia, popr. manželstva. Zo vzťahu sa tiež vytratí vášeň, za čo môžu tiež hormóny. Toto potvrdzuje aj výskum vedcov.


Ich výsledky ukázali, že rozhodujúcou látkou zodpovednou za vášeň je neurotrofín. Jeho zvýšené hodnoty namerali u párov, ktoré nadviazali nový vzťah. Naopak, jeho nedostatok v krvi mali páry zotrvávajúce vo zväzku už nejaký ten čas. Ak nám už telo prirodzene nepomáha, je potrebné, aby sme sa začali viac snažiť. Tu už musí nastúpiť skutočný záujem o toho druhého partnera, a vtedy hovoríme o skutočnej, pokojnej láske, kde sa partneri poznajú, rozumejú si a vedome sa snažia o udržanie vzťahu.


Ľudom celkovo chýbajú informácie o tom, ako to v tomto období snaženia majú zvládnuť. Som presvedčená, že keby ľudia vedeli ako sa k sebe správať, dotýkať sa, tak by nebolo toľko rozvodoch a rozchodov. Keď budú vedieť ako sa majú k sebe správať, ako pracovať s emóciami partnera, partnerky, tak to spolu zvládnu. Naučia sa, že je potrebné urobiť si čas jeden na druhého. Pri komunikácií sa vzájomne počúvať. Potrebujú to robiť vedome.


Ja tých, ktorí sa odhodlajú, učím ako sa má napríklad dotýkať muž ženy, aby sa s ním chcela milovať. Ženy zasa učím, ako sa majú pohybovať, ako komunikovať, aby ich muž chcel nosiť na rukách.



Aký vplyv má intímna stránka života na našu psychiku?


Intímny život má na nás nesmierny dopad. A neznamená to, že musíme žiť vo dvojici. Ide o prístup k nášmu vlastnému telu. O to, ako sa o svoje telo staráme, o svoju intímnu stránku života. Keď nám stagnuje intímna stránka života, telo býva napäté, nemáme dostatok životného elánu a tvorivosti. U niekoho sa to môže prejavovať hnevom, podráždenosťou.


Ale pozor. Nejde iba o sex, ale hlavne o kvalitu vnímania a prežívania intímnej stránky svojho tela.


Dnešná moderná spoločnosť hodnotí človeka podľa výkonu. Veľa mužov a žien sú vyčerpaní a sexu, intímnej stránke života, sa vyhýbajú. Majú ju spojenú rovnako s výkonom, na ktorý sa už doma necítia, lebo výkonnými boli počas celého dňa a doma už nemusia, nechcú, alebo nevládzu.


Do intímnej stránky života je potrebné vrátiť uvoľnenie, hravosť, radosť a ľahké bláznenie.


Vďaka tomu sa z nášho tela uvoľňujú endorfíny, silná blaženosť.


Hovorí sa, že šťastná žena má aj šťastnú rodinu. Čo by ste poradili ženám?


Ak je žena odmalička vychovávaná tak, aby bola dokonalá, je pre ňu dôležité podriadiť sa istým pravidlám čo smie a čo nesmie. Ak nemá v rodine príklad ženy, ktorá ide svojou vlastnou cestou, ktorá je ženská, žiaľ, nemá možnosť odkukať aké to je byť sama sebou, ladnou ženou. Najlepšie je, keď žena vidí vedomé vyjadrovanie emócií od svojich rodičov.


Vďaka tomu by mohla získať skvelé komunikačné zručnosti. Ak sa to nemá od koho naučiť, tak potom v ďalšom jej živote prevláda rozum. Následne ju to obmedzuje v dospelosti. Ženám chýba prežívanie, preciťovanie a vyjadrovanie emócií. Nedokážu dostať von zo seba svoju charizmu, nežiaria. Nedokážu naplno prežívať a hovoriť o svojich pocitoch a tým pádom skutočne nie sú ani šťastné.


Keby ženy dokázali pokojne povedať čo sa im páči, a čo nie, hoci v akejkoľvek oblasti života, potom by boli spokojnejšie a šťastnejšie. Žena, ktorá pozná svoje telo a rozumie tomu čo cíti, preciťuje svoje dotyky na vlastnom tele a je oveľa šťastnejšia. Potom dokáže pri svojom partnerovi vyjadriť presne to čo potrebuje. Ženy komunikujú nielen slovne, ale aj pohybmi.

Takáto žena je otvorená vo vyjadrovaní svojich emócií. V bežnom živote dokáže jasnejšie vyjadriť, čo sa jej páči. Takáto žena je vďaka sebadôvere oveľa krajšia, žiarivejšia osoba.



Ako teda vyzerá šťastná žena, ako ju môžeme na prvý pohľad spoznať?


V prvom rade tak, že žena je spokojná, šťastná, žiarivá a vysmiata. Také sú potom i deti a partner. Takejto žene muž znesie aj modré z neba. Je to veselá žena, často sa smeje a zároveň je aj jemná. Niektorí hovoria ladná. Jej pohyby sú ladné, z jej očí žiari neha a vášeň, ale aj ľahko bláznivá. Je úplne jedno, či je táto žena štíhla alebo bacuľka. Jej oči, pohyb a spôsob komunikácie sú plné života. Ľudia sú radi v jej spoločnosti a radi sa na takéto ženy pozerajú.


Pre ženu je charakteristická nežnosť, intuícia, divokosť, vášnivosť a určitá nespútanosť. Takáto žena dozrieva, má potrebu rásť a pracovať na sebe. Vyjadruje sa, a to nielen voči sebe, ale aj voči svojmu okoliu. Nenechá sa zmanipulovať rôznymi strachmi, či už od seba alebo od svojho okolia. Ak žena otvorí svoje srdce a pozná samú seba, dokáže partnerovi povedať po čom túži tak, že muž jej veľmi rád vyhovie a môžu v spoločnom živote prežívať nádherné

chvíle, navzájom sa podporovať, vzájomne sa rozvíjať a mať prekrásnu rodinu.


Je teda možné naučiť ženu byť šťastnou?


Dnes ženy hľadajú možnosti, kde sa môžu slobodne vyjadrovať. My robievame pravidelné stretnutia žien pod názvom Rozkvet ženstva. Na nich sa rozprávame so ženami o ich pocitoch počas bežného dňa, trápeniach a nedorozumeniach, ktoré zažívajú so svojimi mužmi v každodennom živote, ale aj pri milovaní. O situáciách, kedy sú na seba príliš tvrdé a prísne.


Rovnako získavajú nové informácie, ako toto všetko riešiť elegantne a pokojne. A toto všetko môžu preniesť do svojich rodín, k partnerom, aby boli šťastné spolu s nimi. Naše lektorky majú za sebou svoje životné skúsenosti, kedy boli divoké, hysterické a plakávali. Rovnako, na druhej strane, sa smiali, bláznili a spoznávali seba aj čo sa týka sexuality. Toto všetko majú potrebu odovzdávať ďalej.


Ženy hľadajú pohodu a bezpečie. Tantrou sa otvárajú láskavosti, nehe, preciťovaniu samej seba. Liečia sa. Na individuálnych stretnutiach dostanú informácie, techniky a praktické ukážky. Taktiež zážitky, ktoré im pomôžu uvoľniť sa, byť samé sebou, zrelou ženou. Keď to, čo sa naučia, budú praktikovať, tak sa oslobodia od vonkajšieho tlaku spoločnosti a budú samé sebou.


Čo je znakom šťastného partnerstva?


Ľudia v páre si dokážu vyjadrovať svoje potreby s láskou a rešpektom jeden voči druhému. Ak každý pozná sám seba a vie, že má nárok byť iný, potom môžu spoločne komunikovať na úrovni pochopenia, dôvery a tolerancie. Ak nepoznám seba, a podobne je na tom aj môj partner, ako sa potom môžeme dohodnúť?


Mojim hlavným poznatkom je, že keď obaja z dvojice chcú, je možné zlepšiť a zachrániť takmer akýkoľvek vzťah. Aj dvojice, ktoré svoj vzťah vnímajú pozitívne, sa môžu významným spôsobom inšpirovať, ako mať intímne spolužitie krajšie.


Čo konkrétne doporučujete pre zdravý vzťah?


Hlavne vedome si nájsť čas na seba. Rovnako, čo je ešte dôležitejšie je, vedomé kultivovanie intímneho vzťahu. Poznamenať si do kalendára schôdzky s partnerom, ktoré beriete rovnako vážne, ako akúkoľvek inú povinnosť. A v tom čase si navzájom venovať pozornosť.


Netelefonovať s kolegom, klientom, šéfom, kamarátkou, ale venovať sa jeden druhému. Navzájom sa o seba pozorne a plne zaujímať. Je potrebné niečo nové spolu prežiť. Rozprávať sa a pritom sa pozerať jeden druhému do očí. Alebo iba tak ležať vedľa seba a hladiť sa, hovoriť si o pocitoch čo ten dotyk vo vás vyvoláva. Pokiaľ sa len málokedy milujete, alebo dlhšiu dobu nie, tak prosím neočakávajte, že na seba skočíte a obidve strany budú mať z toho rovnaký pôžitok. To je, prosím, veľký omyl. Nenúťte sa hneď do nadržaného rýchleho sexu, na ktorý sa necítite.


Ja odporúčam, aby ste sa najprv len dotýkali, len si vychutnávajte prítomnosť a pozornosť jeden druhého. Myseľ sústreďte na ten dotyk, na to, ako prechádzate prstami po tele svojho partnera. Nedovoľte svojim myšlienkam, aby uleteli niekam inam. Objímajte sa tak dlho, ako sa len dá. Vnímajte svoje, ale aj partnerovo telo. Všímajte si, ako na seba reagujete, aké máte z tohto, prípadne dotykov, pocity. Čo je pre vás príjemné, a čo už je rýchle a skôr vás to brzdí. Považujte to za vstup pre prejdenie do ďalšej roviny intímneho spojenia.



A čo by ste teda konkrétne poradili, aby boli partneri pripravení na tento vstup?


Podľa terapeutky Virginie Satirovej človek nutne vyžaduje minimálne štyri objatia za deň. Na základnú duševnú údržbu ich potrebuje dvojnásobok, ale na rozvoj až dvanásť objatí denne. Tak sa pýtam, koľko objatí ste ich dali alebo dostali? Na našich stretnutiach sa učíme praktické veci, vnímame čo sa s nami deje, sledujeme svoje myšlienky. Ponoríme sa do prítomného okamihu. Je to niečo v prvom rade uvoľňujúce a relaxačné. Ide o dotýkanie sa na miestach, ktorých sa bežne nedotýkame. Napríklad, ide o masáž kolien, lakťov, brucha, zadku, oblasti srdca, hrude alebo pŕs.


Určite sa vám stane, že zrazu pocítite po celom tele neznámu vibráciu. Muž sa naučí, ako sa dotýkať ženy, aby sa chcela potom s ním pomilovať. Žena sa dozvie, ako sa môže pohybovať, ako sa má dotýkať muža, aby ju mal chuť na rukách nosiť. Muži majú veľmi radi, keď ich žena popláca po zadku, prípadne ho chytí za prirodzenie a niečo mu vášnivé aj povie. Musí však odísť preč, aby v ňom spustila inštinkt lovca.


A on má chuť jej to opätovať. Ak muž pľasne ženu po zadku, v reči muža to znamená, že toto je jeho žena, on sa o ňu stará. Všeobecne, mužov treba chváliť. Oni to proste potrebujú. Až by som povedala, že to treba preháňať: “Ty si taký jedinečný, pri tebe sa cítim ako kráľovná.”


Veľmi dobre funguje, keď muž jemne hladí ženu od vonkajšej strany malíčka prstov, prechádza celou rukou, až po podpazušie. A potom ju pohladí po tvári, po vlasoch a objíme ju. Žena sa zaktivuje a ma chuť to mužovi opätovať. Toto nenápadné a jemné hladenie dokáže spustiť tvorbu slín.


A opäť sme pri inštinktoch. Máme potrebu sa bozkávať, objímať, a možno aj milovať. Proste, špecifické dotyky a pohladenia po určitých častiach tela v nás spúšťajú prirodzené pudové reakcie. Muži cítia 10-krát menej, než ženy. Vo vyjadrovaní svojich pocitov sú však menej komplikovaní ako ženy.


Hovorí sa, že milovanie trvá krátko, tak do 10 minút. Ako je to pri takomto vedomom milovaní?


Takéto vedomé milovanie trvá dlhšie. Každý sme iný, ale môžeme povedať, že aj do 30 minút. Čo je ale dôležité dodať, takéto milovanie dodáva ľudom veľa energie a pokoja. Muži by mali čo najdlhšie vydržať pri milovaní a nemali by ejakulovať, alebo by sa mali čo najdlhšie zdržať. Pomáha im to získavať čo najviac mužskej sily a energie.


Ženy by mali hovoriť o svojich pocitoch: “som smutná” alebo “to ma veľmi naštvalo”. Muži by mali pochopiť, že rozumná partnerka a vášnivý sex, spolu nejdú dohromady. Pokiaľ chcete mať úžasný vzťah a milujúceho muža, je kľúčové, aby ste ho milovala i s jeho prirodzením a jeho divokou mužnosťou. Nečakajte, až to za vás urobí nejaká iná. Preto niektorí muži so zlomeným srdcom opúšťajú svoje ženy a deti. Muž, ktorý cíti, že ho uprime milujete a užívate

si to najcennejšie čo má, tak vám znesie aj modré z neba.


Naša ponuka pre rozvoj krásnych párových vzťahov:




Pre www.tantrasavitryi.sk s láskou napísala Xenyie Suhyila Komers

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page