top of page

Tantra masáž pre partnera?

Sme samostatné a inteligentné. Vieme sa o seba postarať, vieme byť výkonné a postupovať v práci. Dosiahli sme všetko, čo si ženy pred niekoľkými desaťročiami mohli iba priať. Ale máme naozaj to, čo si v hĺbke srdca prajeme? Máme lásku a kvalitné milovanie?


Život je prirýchly a preplnený. Príliš veľa činností, veľa poznatkov, veľa informácií. Stále sa čosi deje, treba veľa pracovať a až potom si užívať. Milovanie je prezentované ako niečo, čo príde automaticky, čo sa automaticky udeje, keď je žena dostatočne štíhla a sexy, dostatočne in. Nikto nás ale nenaučí, ako sa to udeje, ani ako sa cítiť milovaná.

Často sa bojíme venovať pozornosť samej sebe, a potom ju škemráme od partnera. Nikto nás neučil, ako spolu komunikovať, ako vytvárať vo vzťahu prijatie a intimitu. Niekedy to až vyzerá, že nás odmalička učili len samé teórie a zbytočnosti. Aby sme nevedeli druhému povedať tú najhlbšiu pravdu o sebe samom, to, čo cítime v hĺbke srdca…



Tantra v partnerstve

Tantra je cestou hľadania autenticity vlastného bytia a nášho najintímnejšieho priestoru, sexuality. Tantrické cvičenia nám pomáhajú vyjadrovať naše emócie, ale aj energiu, ktorá nami preteká. Hlboké milovanie pozdvihuje energiu oboch milencov a spojuje ich s Bohom, tak, ako to stvoriteľ pôvodne zamýšľal.

Pre mnohé páry je dnes problematické premeniť vlastné spojenie pri milovaní na najhlbšiu modlitbu, ktorou intímne spojenie v skutočnosti je. Niekedy sa v umení objaví hlboká pravda a krása, ktorá môže opísať cítenie spoločného spojenia. Napríklad v pesničke Hodina nehy od Elánu je pekne vyjadrená celistvosť, ktorú môžu milenci pocítiť.


Krásna, keď spolu spíme

Ešte sme celí a spája nás dych

Krásna, to nepochopíme

že svet sa delí na dobrých a zlých

Krásna...


Každý pár zažije výnimočné chvíle, kedy láska preteká radostne. Ale tie strieda smútok a nedorozumenie. Máme pocit, akoby sa to dialo nejako samovoľne, akoby sme to ani nevedeli ovplyvniť. To je ale iba nedostatok pochopenia! Existuje spôsob, ako rozmnožiť príjemné chvíle a ako minimalizovať tie nepríjemné.


Vnútorná a vonkajšia pozornosť pre seba


Dnešná kultúra je konzumná a skôr nás učí brať, ako dávať. Iba málokto z nás spoznal čaro nezištného darovania. Často nás učili, že myslieť na seba je sebecké a že musíme iných zachraňovať. Tento postoj je ale iba maskovaním vlastného nedostatku, nie je skutočným dávaním. Ak chceme samé dávať, musíme byť dostatočné vyživené. Potrebujeme byť najprv naplnené, až potom môže byť naše dávanie skutočné.


Ani nie tak dávno mali na seba ženy viac času. Žili v spoločnej domácnosti viaceré generácie a ženská práca, starostlivosť o deti sa delili medzi viac žien. Tie si navzájom poskytovali aj citovú oporu, vytvárali si oporný kruh. Vo vyšších vrstvách ženy poznali tajomnstvo rozmaznávania sa. Nechodili do práce, mali slúžky. Niekedy aj hodiny trávili starostlivosťou o seba. Aké povrchné, povedali by sme. Ale naozaj?


Keď sa žena o seba stará, posilňuje svoju ženskú energiu. Všetky drobné úkony, ktoré pre seba robí sú investíciou do jej ženskej energie. Čím viac človek investuje na burze, tým viac budú jeho akcie rásť. A čím viac žena investuje do seba, tým viac sa cíti očarujúco a môže privábiť partnera. Potenciálneho, alebo pozornosť toho súčasného. Žena, ktorá je vyživená svojou vlastnou pozornosťou, môže vyživovať iných.


Ale veď dnes sa ženy o seba starajú, nosia make up a chodia do fitka, povedali by sme. Zisky kozmetického priemyslu neskutočne rastú, rovnako ako biznis zdravého životného štýlu. Je to všetko pravda, ale otázka je, s akým zámerom ženy vykonávajú starostlivosť o seba. Je to preto, aby boli akceptovateľné, konečne vyhovujúce, dostatočné? Alebo je to preto, že samé seba milujú a rozhodli sa venovať dostatok času a pozornosti svojmu telu?


Kolotoč pracovných a rodinných povinností, do ktorého sa ešte usilujeme vtesnať cvičenie a kozmetičku nemusia byť práve to, po čom túži naša duša. Často túži po samote, po zastavení, vnútornom objatí a pochopení. Po pomalom a jemnom vyčesávaní vlasov, prechádzke v lese, tichom snívaní a vnútornej pozornosti. Každá môžeme pre seba hľadať tiché okamihy, v ktorých môžeme samé seba obdarovať časom a jemnou pozornosťou.



Pozornosť pre partnera


Keď sme samé vyživené, dostávame sa do priestoru, kde môžeme skutočne dávať. Aj naši partneri zápolia s rovnakými problémami, ako my. Ako deťom sa im nedostalo bezpodmienečnej lásky a prijatia. Neustále museli dokázovať, že sú dosť dobrí a robia to doteraz. Boja sa neúspechu a zlyhania.


Tantra masáž vlastnému partnerovi je jedným z najväčších darov, ktoré môžeme ponúknuť. Je to hodina alebo dve telesnej aj duševnej pozornosti, za ktoré si nič nepýtame naspäť. Dávame zo svojho vnútorného priestoru, zo svojej lásky, ktorú sme najprv pocítili k sebe samej.


Muži väčšinou nie sú zvyknutí vnímať vlastné telo celistvo. Vnímajú svoj lingam (penis) akosi oddelene od vyšku tela. Pravá tantra masáž sa venuje celému telu a aj intímnym zónam, takže ich skladá do jedného, zmysluplného celku. Pre muža môže byť takáto masáž ozdravným, integrujúcim prvkom.


Počas masáže je dôležité, s akým pocitom a zámerom ju partnerka robí. Pokiaľ cez seba nechá pretekať božskú lásku, pre ktorú je akoby nádobou, ktorá nič nezadržuje pre seba, poskytne partnerovi skutočné ozdravenie. Tu je tiež dôležité, od koho sa tantra masáž naučí a nakoľko má celistvé pochopenie toho, čo tantra je.


Aj naši partneri majú pocit nedostatku vedomej pozornosti, hoci o nej tak často nehovoria. Môžu ju hľadať napríklad v rýchlom sexuálnom vybití, či už osamote, alebo v dvojici. Je to spôsob pozornosti, akému sa naučili, lebo je v našej spoločnosti prípustný a akceptovaný. Môže ich zväzovať v ich cítení milovania, seba a sveta.


Tantra masáž pre partnera je veľkým darom. Muž, ktorý na vlastnom tele aj penise pocíti, že ho partnerka miluje, môže v sebe objaviť hravosť a radosť. Objavuje nové rozmery sexuality, milovania a vlastného cítenia. A na oplátku môže svojej partnerke poskytnúť rovnako nežnú vedomú pozornosť, hoci vyjadrenú jednoduchým hladením, slovami a záujmom o jej prežívanie milovania.


Keď žena naplní svoj pohár, môže sa venovať mužovi a ten sa bude zase venovať jej a dopĺňať jej pohár. Je to nekonečný proces, ktorý ale nie je ľahké započať. Kurz tantra masáže je skvelým začiatkom.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page