top of page

Tipy ako oživiť vášeň a zvýšiť intimitu vo vašom vzťahu

Intimita je kľúčom k šťastnému a zdravému dlhodobému vzťahu, ktorá si vyžaduje silné fyzické a emocionálne spojenie. Ak však určitá úroveň spojenia chýba, môže to viesť k pocitom osamelosti. Mnohé vzťahy prechádzajú týmito fázami; prvých pár mesiacov, rokov sú v totálnej blaženosti a užívajú si vzájomnú spoločnosť.



Potom príde čas a z nejakého dôvodu začne vášeň, ktorú kedysi cítili, opadať. Prečo sa to deje, ako oživiť vo vzťahu vášeň a prehĺbiť intimitu?

Najdôležitejší vzťah v živote je ten, ktorý zdieľame s partnerom. Vzťahy by mali mať oheň a vášeň.


Prečo strácame vo vzťahu vášeň?


1. Keď niekoho prvýkrát stretneme, sústredíme sa iba naňho. Ako čas plynie, začíname uprednostňovať iné veci. Deti, priatelia, rodina, koníčky, práca, to všetko môže začať odvádzať pozornosť od partnera.


2. Narušenie dôvery. Veľa vecí môže vzťah spestriť, ale aj ohroziť. Cítiť sa navzájom v bezpečí je kľúčom k rastu lásky, ale nečestnosť a nevera môžu tento plameň takpovediac zabiť.


3. Prestávame sa namáhať. Keď sa iskra pominie, môže sa začať vytrácať aj chuť dať si námahu.

4. To, čo robíme s partnerom, sa stáva rutinou a pohodlnosťou a akékoľvek nadšenie pre niečo nové vyprchá.

5. Môžeme prechovávať nenávisť alebo zlé pocity voči partnerovi za veci, ktoré mohli alebo nemuseli urobiť v minulosti.


6. Dynamika vo vzťahu sa môže zmeniť. Jeden partner sa môže stať vo vzťahu

slabším, zatiaľ čo druhý silnejší a dominantnejší.


7. Zanedbávanie komunikácie. Zlá komunikácia môže sťažiť vzájomnú empatiu čo môže viesť k opovrhovaniu.


8. Netrávime spolu zmysluplne čas. Mnoho párov sa vidí každý deň, ale

neuprednostňujú kvalitný čas. To môže viesť k tomu, že sa cítia a vnímajú ako

spolubývajúci.


9. Neoceňujeme jeden druhého. Časom je ľahké začať brať svojho partnera ako

samozrejmosť, ale nedostatok vďačnosti môže zhoršiť intimitu vo vzťahu.


10. Prestávame robiť veci spolu a strácame spoločné záujmy.


11. Veci sa nezdajú byť také vzrušujúce ako na začiatku vzťahu.


Dokáže pár oživiť vzťah?


Áno, vo vzťahu je možné oživiť lásku, vášeň aj dôveru. Bude to však závisieť od okolností, ktoré viedli k súčasným výzvam. Možno nebudete schopní obnoviť pocit zamilovanosti z raného obdobia vášho vzťahu, ale je možné dosiahnuť novú hĺbku intimity, ktorá vás môže zblížiť ako kedykoľvek predtým a mať zdravý a trvalý vzťah.


22 spôsobov, ako okoreniť váš vzťah


Rande s prekvapením, deň v kúpeľoch, romantické pobyty a ubytovanie, exotická dovolenka alebo víkendové kempovanie sú len niektoré z vecí, vďaka ktorým bude váš vzťah opäť vzrušujúci. Existuje niekoľko ďalších intímnych a neoceniteľných spôsobov, ktoré môžu posunúť váš vzťah na ďalšiu úroveň. Aj keď ste s partnerom už niekoľko rokov, váš vzťah sa nemusí stať nudným a stagnovať.



Tu je niekoľko magických spôsobov, ako urobiť váš vzťah pikantnejším:


1. Komunikácia


Dobrá komunikácia vám môže pomôcť objasniť nedorozumenia, dať si navzájom vedieť, ako sa cítite a čo očakávate a prehĺbiť vaše spojenie. To všetko je kľúčom k obnoveniu lásky a dôvery. Ak chcete do vzťahu vrátiť iskru, možno budete musieť začať pracovať na tom, ako byť lepším poslucháčom a lepším emocionálnym rečníkom.


2. Cvičenie vďačnosti


Mnoho partnerov robí často v dlhodobom tú chybu, že začne svoju druhú polovičku brať ako samozrejmosť. Jedným skvelým spôsobom, ako znovu zapáliť iskru vo vašom vzťahu, je nájsť si čas na precvičovanie si vzájomnej vďačnosti.


Namiesto toho, aby ste hovorili iba „ďakujem“, zvážte, či si všímate činnosti vášho partnera a skutočne ich aj viete oceniť. Potom sa pokúste podeliť o túto vďačnosť tak často, ako môžete. Táto prax spôsobí, že sa váš partner bude cítiť viac ocenený a milovaný. Vedeli ste, že na čistenie a harmonizáciu partnerských vzťahov môžete využiť aj meditáciu?



3. Vyskúšajte niečo nové


Denná rutina vám môže pomôcť cítiť sa bezpečne a pohodlne. Viete, čo môžete očakávať a čo sa bude diať. Skúšanie niečoho nového a nečakaného však môže pomôcť znovu zapáliť iskru. Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a vyskúšať niečo nové môže byť povzbudzujúce.


V skutočnosti nezáleží na tom, čo robíte. Môžete sa spolu niečo naučiť, vyskúšať aktivitu, ktorá je pre vás oboch nová, alebo vyskúšať niečo v spálni, čo ste ešte neskúšali. Zdieľanie novej skúsenosti s partnerom môže zvýšiť úroveň blízkosti a obnoviť citovú väzbu.


4. Viac sa dotýkajte


Fyzický kontakt vám pomáha zostať v spojení s partnerom. Hmat je jeden zo zmyslov, ktorý je nevyhnutnou súčasťou zdravého vývoja. Láskavý fyzický dotyk má tiež množstvo zdravotných benefitov. Tak natiahnite ruku a dotýkajte sa svojho partnera častejšie.


Pri prechádzke sa držte za ruky, hladkajte sa po nohe, keď spolu sedíte, objímate sa dlhšie. Venujte viac času vzájomnému dotyku, aby ste zvýšili úroveň intimity.


5. Naplánujte si sex


Urobte zo sexu opäť prioritu. Akokoľvek neromanticky sa to môže zdať, každodenný život môže prekážať vášmu sexuálnemu spojeniu. Keď po dlhom dni zaleziete do postele, niekedy jediné, na čo myslíte, je spánok. Ak je však sex súčasťou naplánovanej rutiny, spojenie, ktoré získate prostredníctvom sexuálnej intimity sa opäť stane dôležitou súčasťou vášho vzťahu.


Pred sexuálnym rande si môžete posielať textové správy, čo chcete robiť a ako sexy považujete svojho partnera. Keď sa pravidelne venujete plánovanej sexuálnej aktivite, je pravdepodobnejšie, že budete otvorení aj spontánnejším veciam. Vyskúšajte erotické kostýmy, sexualne hry alebo nové pozície.



6. Zostaňte v spojení


Zostaňte v spojení so svojím partnerom počas celého dňa. Píšte si navzájom, nechajte svojmu partnerovi malé poznámky v diári a dajte si vedieť, ako prebieha váš deň. Pochopte, ako váš partner trávi deň, a podeľte sa aj o svoje skúsenosti. Trávte spolu čas po večeroch. Diskutujte o iných veciach, nielen o detoch, domácich prácach a plánoch.


7. Choďte na rande


Choďte s partnerom na rande mimo domova. Nájdite si čas na to, aby ste boli so svojím partnerom v inom prostredí, kde sa môžete sústrediť jeden na druhého. Keď ste doma, môže vás veľa vecí rozptyľovať. Spoločné rande pomáha udržať zameranie na váš vzťah ako pár a vy sa bez akéhokoľvek zasahovania vonkajších vplyvov môžete sústrediť na to, aby ste si užívali jeden druhého a bavili sa spolu.


8. Buďte zraniteľní


Musíte byť voči svojmu partnerovi zraniteľní, aby ste sa cítili prijatí a pochopení. Byť zraniteľný a podeliť sa so svojím partnerom o svoje pocity, obavy, strach, vzrušenie a sny, môže byť nepríjemné, najmä na začiatku. Snažte sa vsak viesť tie nepríjemné rozhovory, ktorým sa často snažíte vyhnúť. Dajte svojmu partnerovi vedieť, keď sa vo svojom vzťahu cítite zranení alebo neistí.


9. Podporte svojho partnera


Buďte tu pre svojho partnera, keď vás potrebuje. Ak vás požiada o pomoc, dajte mu vedieť, čo môžete urobiť, aby ste im pomohli. Dajte mu vedieť, že ste tu pre neho a buďte dobrým poslucháčom. Odložte telefón a venujte partnerovi svoju plnú pozornosť. Keď váš partner cíti, že ste tu pre neho a môže sa na vás spoľahnúť, posilni to vaše partnerské spojenie.


10. Flirtujte


Spomínate si na tie pohľady, ktoré ste si navzájom vymieňali na začiatku vzťahu? Pamätáte si na motýlikov v bruchu vždy, keď sa vaše cesty skrížili? Niekedy všetko, čo potrebujete, aby ste priniesli vytratenú vášeň, je len trochu koketnosti navyše. Váš partner určite chce vedieť, že ho stále považujete za príťažlivého a hodného vašej plnej pozornosti.


Jedným zo spôsobov ako na to, je precvičiť si trochu viac flirtovania. Pošlite im trochu neslušný text. Flirtujte s rečou svojho tela, pohrajte sa s erotickou bielizňou a prinúťte ich, aby vás chceli.


11. Zaveďte jednu hodinu bez telefónu


Svet sa neskončí, ak si hodinu neskontrolujete telefón, tak prečo to nevyužiť vo svoj prospech? Zamyslite sa nad tým, kedy sa vy a váš partner zvyčajne cítite najviacrozptyľovaní technológiou. Ráno počas raňajok alebo večer pred spaním?


Dohodnite sa, že sa každý deň na určitú dobu vzdáte svojich telefónov, aby vám technológie nebránili maximalizovať vašu náklonnosť.


12. Majte život mimo vášho vzťahu


Hoci by váš vzťah mal byť prioritou, ak chcete zvýšiť svoju intimitu, rešpektovanie vašich individuálnych potrieb je taktiež dôležité. Keď popierate svoje individuálne potreby alebo sa spoliehate len na to, že ich uspokojí váš partner, pripravujete vzťah na neúspech. Ak budete naplnení aj v iných oblastiach svojho života, budete dávať do vzťahu viac.


Trávte čas s priateľmi a venujte sa koníčkom a aktivitám, ktoré vás robia šťastnými. Keď máte vo svojom živote niečo, čo vás vzrušuje aj mimo vášho vzťahu, môžete svoje nadšenie zdieľať so svojím partnerom, čo vám opäť môže pomôcť zblížiť sa.



13. Povedzte si, že tentoraz bude sex váš „posledný”


Môže to znieť trochu morbídne, ale existuje dôvod, prečo by ste to aspoň raz mali vyskúšať. Ak by ste naozaj vedeli, že toto je posledný krát, čo sa budete milovať, čo by ste urobili rovnako a čo by ste urobili inak? Myslieť na to týmto spôsobom vás môže vytrhnúť z rutiny a pomôcť vám sústrediť sa na každý jeden detail zážitku.



14. Buďte spontánnejší


Ďalší zo spôsobov, ako zvýšiť vášeň vo vzťahu, je byť spontánnejší so svojím partnerom. Zarezervujte si víkendovú dovolenku, prekvapte svoju polovičku obedom alebo kúpte svojej polovičke darček len-tak. Spontánnosť prináša do vášho vzťahu pocit vzrušenia, ktorý podporuje vzájomnú lásku.



15. Odpustite

Ak ste v dlhodobom vzťahu, je pravdepodobné, že nastanú chvíle, keď váš partner hlboko zraní vaše city. Aby ste však nestratili vášeň a lásku vo vzťahu, musíte sa naučiť odpúšťať.


Skutočné odpustenie je o prijatí úprimného odpustenia a odložení problémov za hlavu. Vyžaduje si to silu, najmä ak vás partner zradil. Ale verte, že to bude stáť za to.


16. Budujte dôveru


Dôvera je v každom vzťahu nevyhnutná. Môžete si vybudovať dôveru tým, že budete pravidelne komunikovať, stanovovať si a držať sa hraníc, niesť zodpovednosť za svoje činy a zostať verní. Dodržiavanie svojich slov je ďalším spôsobom, ako môžete svojim partnerom ukázať, že vám môžu dôverovať. Keď si páry navzájom dôverujú, dokážu zbúrať múry a byť spolu šťastní. To vytvorí a zvýši spokojnosť vo vzťahu.


17. Starajte sa o seba


Len keď ste zdraví a cítite sa dobre, môžete sa o svojho partnera starať. Nezabudnite teda správne jesť, zostať fit a dobre spať. Zdravé telo vedie k zdravej mysli a to sa jasne odráža aj vo vašom vzťahu.


18. Dajte partnerovi priestor


Byť vo vzťahu neznamená, že s ním musíte byť 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ste dvaja jednotlivci, ktorí potrebujú svoj priestor a slobodu. Takže sa porozprávajte so svojimi priateľmi, nechajte sa rozmaznávať v kúpeľoch alebo len strávte nejaký čas osamote v pohodlnej posteli čítaním knihy alebo pozeraním televízie.


Nechajte svojho partnera urobiť to isté. V každom vzťahu je nevyhnutné zachovať si svoju individualitu. Nájdite si teda čas na prácu na sebe, čo sa pozitívne odrazí aj na vašom vzťahu.



19. Uprednostnite svoj vzťah


Nedovoľte, aby váš vzťah ustúpil do úzadia. Neospravedlňujte sa, že ste zaneprázdnení, unavení alebo jednoducho nemáte náladu. Investujte do svojho vzťahu čas, aby ste ho nikdy nemuseli opravovať alebo prestavovať. Rovnako ako potrebujete cvičiť pre zdravé telo a meditovať pre zdravú myseľ, musíte neustále pracovať na vašom vzťahu, aby bol dlhodobý a úspešný.


20. Vyjadrujte svoju lásku často


Partner vás miluje a vy milujete jeho - tak prečo to neprejavovať častejšie? Nielenže to posilní vašu lásku, ale je to aj uistením pre vášho partnera. Bez ohľadu na to, ako dlho ste vo vzťahu, neprestávajte vyjadrovať svoju lásku svojmu partnerovi a robte to tak často, ako môžete.


21. Nechajte ich cítiť sa výnimočne


Ak existuje istý spôsob, ako získať lásku a pozornosť vášho partnera, je to preto, aby sa cítili výnimočne. Upečte tortu, kúpte mu bylinnú kúru pre mužov na potenciu a sexuálnu výkonnosť alebo mu urobte masáž.


22. Urobte zo sexu prioritu


Nalaďte sa na intimitu skôr, ako televízia alebo práca otupí vašu vášeň. Ľahké jedlo spolu s vašou obľúbenou hudbou a vínom môžu pripraviť pôdu pre skvelý sex. Fyzická náklonnosť a emocionálne naladenie vám môžu pomôcť udržať si hlboké a zmysluplné puto.


Majte nežný, láskyplný, intímny a vysoko erotický sex. Experimentujte s novými spôsobmi, ako si navzájom priniesť potešenie. Pozerajte sa na sex ako na príležitosť, ako časom lepšie spoznať svojho partnera.


23. Pýtajte sa intímne otázky


Vaše puto s partnerom sa môže posilniť len prostredníctvom komunikácie. Vypočujte si odpovede svojho partnera bez posudzovania alebo predsudkov a buďte pripravení odpovedať na jeho otázky. To vám umožní objaviť nové veci o vašom partnerovi.


24. Dajte prednosť potrebám vašej drahej polovičky


Vášeň k sexu môže časom zmiznúť aj preto, že sú oneskorené potreby jedného z partnerov. Dajte raz za čas na prvé miesto potešenie vášho partnera. Nemusí ísť ani o samotný akt lásky, niekedy stačí iba dobre zvolená predohra. Inokedy zas môžete skončiť hneď po uspokojení svojej lásky, aby ste dali najavo, že vám záleží na jeho či jej potešení.


Nezabudnite sa tiež vzdelávať. Viete, že existujú najlepšie polohy pre ženský orgazmus? Aj u pánov sa nájdu polohy, ktoré posilnia daný zážitok. Vyskúšajte niečo nové aj v tomto smere a kto vie, možno dosiahnete vrchol spoločne, čo dokáže neuveriteľne umocniť zážitok zo sexu a zároveň prehĺbiť váš vzájomný vzťah.


Nápady na rande (nielen) pre manželské páry


Chodiť na rande so svojím partnerom sa odporúča aspoň jedenkrát do týždňa. Aj, keď niekedy môže byť ťažké nájsť si čas vo svojom nabitom programe, rande je nevyhnutné.


Páry, ktoré pravidelne začleňujú rande do svojich rutín, vykazujú vyššiu úroveň komunikácie aj sexuálneho uspokojenia. Ak vám chýbajú nápady, tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu naplánovať si perfektné rande s vašou polovičkou:


Namaľujte partnera


Milujete kreslenie? Tak si urobte zo svojho partnera svoju múzu. Nemusíte v tom byť skvelí, dôležité je baviť sa. Oblečte svojho partnera do vtipného kostýmu alebo vtipnej bielizne a načrtnite ho. Bez ohľadu na to, ako sa kresba vydarí alebo nevydarí, pripomeňte im, že to bolo urobené z lásky.



Vonkajšie kino


Čo môže byť romantickejšie ako film pod holým nebom? Tento zážitok zapáli iné pocity a emócie ako sledovanie filmu v kine. Zbaľte si kôš s jedlom, rozprestrite deku pod nočnú oblohu, chyťte svojho milenca do rúk a užite si jednu z filmových noviniek.


Doprajte svojmu partnerovi masáž


Nemusíte byť profesionál, aby ste svojmu partnerovi dopriali horúcu masáž. Zariaďte miestnosť voňavými sviečkami, kvetmi a lupeňmi. Môžete pustiť pomalú romantickú hudbu a nastaviť sa do nálady predtým, ako zasypete svojho partnera láskou.


Choďte kempovať


Vyjdite z rutiny plnej opakujúcich sa a známych nápadov na rande a vydajte sa za

dobrodružstvom. Toto je perfektné romantické rande, pretože sa môžete na jeden deň odtrhnúť od svojho každodenného života a stráviť ho o samote iba so svojím partnerom.


Ochutnávka vín


Strávte čas so svojím partnerom ochutnávkou niekoľkých vín, rozšírte si svoje znalosti o pestovaní hrozna a vinárstve.


Romantická večera


Rezervujte si stôl v luxusnej reštaurácii a vychutnajte si romantický večer pre dvoch. Pred rezerváciou si môžete online skontrolovať menu reštaurácie, aby ste sa uistili, že jedlo zodpovedá vášmu gustu. To zaistí, že rande prebehne hladko a váš partner ocení vašu snahu.


Stand up comedy


Smiech je naozaj najlepší liek a výskumy ukazujú, že posilňuje aj váš imunitný systém. Môžete teda zabiť dve muchy jednou ranou, stráviť kvalitný čas s partnerom a zlepšiť si zdravie.


Navštívte operu


Oblečte si niečo elegantné, zvoľte drahé šperky a užite si prvotriedne rande v opere. Môžete stráviť spoločný čas so svojím partnerom, užívať si show a zároveň si oddýchnuť od každodennej rutiny.


Staňte sa dobrovoľníkmi


Strávte čas so svojím partnerom v miestnej komunite a staňte sa dobrovoľníkom. Môžete navštíviť útulok a vyvenčiť psíkov alebo navštíviť detský domov s darčekmi a vyčarovať úsmevy na tvárach detí.



Ďalšie tipy:

● Karaoke noc

● Choďte tancovať

● Urobte si piknik

● Bowling

● Pozorovanie hviezd

● Koncert

● Korčuľovanie

● Choďte na turistiku

● Let balónom






71 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page