top of page

Čo je Tantra? 1. časť

Tantrizmus: Mystika a rituály prebudenia


Vitajte na našom blogu, ktorý sa zameriava na fascinujúcu tému tantrizmu. Tantrizmus, resp. tantra, je názov štýlu meditácie a rituálov, ktoré vznikli v Indii už pred piatym storočím nášho letopočtu. Je to unikátna a pôsobivá cesta duchovného rozvoja, ktorá ovplyvnila mnohé náboženstvá a kultúry.


Slovo "tantra" bolo prvýkrát použité v indickom posvätnom súbore védskych hymnov, Rgvéde. Tantra sa rozšírila z Indie do východnej a juhovýchodnej Ázie, pričom obohatila hinduizmus, sikizmus, bön, buddhizmus a jainizmus.


V hinduizme a buddhizme má tantra dva odlišné významy.


buddha
Buddha

Buddhistická tantra, je zložitou a komplexnou formou buddhizmu, ktorá sa zameriava na celkové prepojenie s Buddhovými náukami a duchovným prebudením. Metódy buddhistickej tantry zahŕňajú vizualizáciu meditačných foriem, iniciácie, meditáciu na jidam, hlboké dýchanie a ďalšie. Buddhistická tantra je rozdelená do štyroch úrovní: Krija tantra, Čarja tantra, Jóga tantra a Anuttarajóga tantra.


Hinduistická tantra má starobylú tradíciu a ovplyvnila aj buddhistickú tantru. Jej tradičné delenie zahŕňa višnavskú, šivaistickú a šaktickú tantru. Tantra je rozdelená aj podľa pravorukej (dakšina márga) a ľavorukej (váma márga) cesty. Na Západe je známa predovšetkým váma márga, ktorá zahŕňa aj sexuálne aspekty. Je dôležité si však uvedomiť, že tieto aspekty nie sú cieľom samým osebe, ale prostriedkom na duchovné prebudenie.



Na našom blogu sa budeme venovať rôznym aspektom tantrizmu, od jeho histórie a filozofie až po praktické meditačné techniky a rituály. Budeme sa snažiť odstrániť niektoré z mýtov a nesprávnych interpretácií, ktoré sa často spájajú s touto fascinujúcou duchovnou cestou.


Typickým symbolom tantrizmu je šesticípa hviezda, známa aj ako Davidova hviezda v judaizme. V tantrizme má tento symbol podobný význam ako čínsky symbol jin a jang. Rovnostranný trojuholník s vrcholom hore predstavuje jang - mužský princíp Šivu, zatiaľ čo rovnostranný trojuholník s vrcholom dole predstavuje Šakti, ženský princíp jin. Ďalším symbolom tantrizmu je svastika, ktorá sa používa ako symbol mužského a ženského princípu.

Typickým symbolom tantrizmu je šesticípa hviezda
Typickým symbolom tantrizmu je šesticípa hviezda

Tantry sú textami, ktoré obsahujú dialógy medzi Šivou a Šakti. V šivaistických tantrách Šiva hovorí a Šakti ho počúva, zatiaľ čo v šaktických tantrách je to naopak. Tieto texty predstavujú hlbokú filozofiu a sprievodný rituál, ktorý pomáha praktikantom dosiahnuť duchovné prebudenie.


Váma márga je súčasťou tantrickej praxe spojenej s uctievaním Šivy a Šakti, prototypov muža a ženy. Tento smer tantrizmu zahŕňa rituálne obety a sexuálnu jogu. Rituálne obetovanie zvieraťa, najčastejšie kozy, má symbolizovať spojenie smrti a zrodu, ničenia a tvorby. Šiva je vnímaný ako ničiteľ aj ako stvoriteľ sveta, čo sa často zobrazuje vo forme jeho kozmického tancu.


Šakti tantry zdôrazňujú dôležitosť Šakti, ženského aspektu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou Šivy. Bez Šakti je Šiva bez života, je len bezduchou mŕtvou hmotou. Preto je dôležitá rovnováha a spojenie medzi mužským a ženským princípom.


Šiva aj Šakti majú rôzne podoby, od pokojných po hnevivé. Pokojnou podobou Šivy je Šankara, zatiaľ čo hnevivou podobou Šakti je Kálí. Tieto podoby symbolizujú rôzne aspekty tej istej energie, ktoré sa prejavujú vo vesmíre.


Šiva a Šakti
Šiva a Šakti

Tantrická joga zahŕňa špeciálne cvičenia a techniky, ktoré pomáhajú kontrolovať ejakuláciu u mužov. Ženy praktizujúce tantrickú jogu, sa tiež učia ovládať svoje svaly a energiu, aby mohli chrániť a upravovať svoju životnú energiu nazývanú prána alebo čchi v taoistickej joge.


Tantrizmus je zložitý a hlboký smer duchovného rozvoja, ktorý kombinuje meditáciu, rituály a filozofiu. Jeho symboly, texty a praktiky poskytujú prostriedky na dosiahnutie hlbšieho porozumenia sebe samému a vesmíru. V budúcich článkoch budeme preskúmavať ďalšie aspekty tantrizmu a jeho vplyv na spoločnosť a duchovný rozvoj jednotlivcov.


Ak máte záujem o autentickú tantru v bežnom živote, prečítajte si našu knihu Tantrické zasvätenia životom, neváhajte sa pripojiť k nášmu Holistickému výcviku Sávitryí a objavovať s nami túto fascinujúcu a zmyselnú cestu.



S láskou, Xenie Suhayla Komers

Tantrická majsterka a učiteľka Xenie
Tantrická majsterka a učiteľka Xenie


35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page