top of page

Čo je Tantra? 2. časť

Aká je definícia Tantry?


Existuje niekoľko rôznych výkladov tantry, a to tradičný, scholastický a západný.


Tradičný výklad

Tantrická tradícia ponúka dve definície tantry. Prvá pochádza z Kāmikā-tantry:


"Na základe toho, že v sebe spája (tan) bohaté a hlboké veci súvisiace so zásadami reality (tattva) a posvätnými mantrami a pretože poskytuje oslobodenie (tra), nazýva sa tantra."


Druhá definícia tradičného výkladu pochádza z 10. storočia a súvisí s tantrickým učencom Rāmakaṇṭhou, ktorý patril k dualistickej škole Saivy Siddhanta:


"Tantra vysvetľuje, čo je nutné a čo je prekážkou v praxi uctievania Boha, a tiež popisuje špecifické iniciačné a očisťujúce obrady, ktoré sú nevyhnutnými predpokladmi tantrickej praxe."


Prabhat Ranjan Sarkar popisuje tantrického človeka a tantrický prístup k životu nasledovne:


"Tantrický človek je osoba, ktorá bez ohľadu na kastu, vieru alebo náboženstvo, usiluje o duchovný rast alebo smeruje k niečomu konkrétnemu. Tantra sama o sebe nie je ani náboženstvo, ani nejaký "-izmus". Tantra je základnou duchovnou vedou. Akákoľvek duchovná prax by teda mala byť považovaná za prax stojacu na tantrickom prístupe k životu."


Tantra je základnou duchovnou vedou
Tantra je základnou duchovnou vedou.

Scholastický výklad

Tantra bola v rámci scholastického výkladu definovaná niektorými modernými učencami. David Gordon White z University of California definoval tantru nasledovne:


"Tantra je ázijským základom viery a praxe, ktoré pracujú na princípe toho, že vesmír, ktorý nás obklopuje, nie je ničím iným, než konkrétnym prejavom božskej energie, ktorá tento vesmír vytvára, stará sa oň a snaží sa jeho energiu v rámci ľudského mikrokozmu nasmernovať tak, aby mala kreatívny a emancipačný dopad."


Západný výklad

V západnej kultúre existuje tiež vlastný výklad tantry, ktorý sa často zameriava na sexuálne aspekty tejto duchovnej tradície. Tantrická sexualita sa stala v západnej spoločnosti široko diskutovanou témou, pričom sa často zamieňa s erotikou a tantrickými masážami. Je však dôležité si uvedomiť, že táto interpretácia je iba časťou celkového tantrického učenia a existuje mnoho ďalších aspektov, ktoré sú rovnako dôležité.


Tantra v západnom výklade často zdôrazňuje vnímanie sexuality ako nástroja na dosiahnutie duchovnej jednoty a transformácie. Je to spôsob, ako prekonať dualitu a rozptýlenie mysle a dosiahnuť hlboké spojenie so sebou samým a so svetom okolo nás. Tento prístup k sexualite je obohatený o meditáciu, rituály a duchovné cvičenia.


Tantra v skutočnosti obsahuje bohatú a komplexnú filozofiu a praktiky, ktoré sa týkajú nielen sexuality, ale aj duchovného rastu a transformácie. Je to cesta, ktorá prináša harmóniu a rovnováhu medzi mužským a ženským princípom, medzi Šivou a Šakti, a napomáha prebudiť vnútornú energiu a vedomie.


Je dôležité mať na pamäti, že tantra nie je jednotná a statická. Existuje mnoho rôznych prúdov, škôl a tradícií tantrizmu, ktoré sa líšia svojimi praktikami a filozofiou. Preto je dôležité zachovať otvorenú myseľ a rešpektovať rôznorodosť a hĺbku tantrickej tradície.


Tantra je oveľa viac než iba sex. Je to duchovná cesta, ktorá nám pomáha objaviť a rozvíjať našu vnútornú podstatu, nájsť harmóniu v sebe a v spoločnosti a dosiahnuť hlboké spojenie so zdrojom všetkého bytia. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o tantru, je dôležité učiť sa od skúsených učiteľov a venovať sa dôkladnému štúdiu tejto bohatej a zmyselnej duchovnej tradície.


V nasledujúcich článkoch budeme skúmať viac aspektov tantry, ako aj jej vplyv na osobný a duchovný rozvoj jednotlivcov. Prečítajte si našu knihu Tantrické zasvätenia životom, aby ste získali poznanie, ako sa tantra prejavuje v bežnom živote. Pridajte sa na naše kurzy a jedinečný Holistický výcvik Sávitryí.



Tantra majsterka a učiteľka Xenie
Tantra majsterka a učiteľka Xenie

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page