top of page

Čo je Tantra? Úvod

Čo je Tantra: Hľadanie hlbšieho spojenia a duchovnej rovnováhy


Tantra je staroveká duchovná prax a filozofický systém, ktorý má korene v indickom kultúrnom kontexte. Zameriava sa na rozvoj ľudského vedomia a duchovnú evolúciu.


Muž a žena spolu meditujú a vykonávajú tantrický rituál
Čo je Tantra? Úvod

Tantrici veria, že prostredníctvom tantrickej praxe môžeme dosiahnuť hlboké spojenie s našou vlastnou esenciou a transcendovať obmedzenia mysle a tela. Tantra sa neobmedzuje iba na sexuálnu sféru, hoci tá je jedným z aspektov tantrickej praxe.


Tantra učí o vnímaní sveta ako harmonického celku, v ktorom je všetko vzájomne prepojené a energia preteká cez všetky aspekty existencie. Pomocou rôznych techník, vrátane meditácie, manter, rituálov a dychových cvičení, tantrikovia sa snažia o oslobodenie od egoistických túžob a prehĺbenie svojho duchovného rozvoja.


V tantrickej praxi je dôležité porozumieť konceptu "Shakti" a "Shiva". Shakti predstavuje ženskú energiu, ktorá symbolizuje kreativitu, vitalitu a zmyselnosť, zatiaľ čo Shiva predstavuje mužskú energiu, ktorá symbolizuje vedomie, poznanie a transcendentálne aspekty.


Tantrické cvičenia, ako napríklad partnerské meditácia a rituály, sa často vykonávajú spoločne s partnerom, s cieľom dosiahnuť hlboké spojenie na fyzickej, emocionálnej a duchovnej úrovni. Tým sa tantrikovia snažia dosiahnuť rovnováhu medzi Shakti a Shiva, čím sa stávajú vedomým svojho vlastného božstva.


Tantra je duchovná aj telesná prax vhodná aj pre jednotlivcov. Je však dôležité si uvedomiť, že tantra je komplexná a hlboká prax, ktorá vyžaduje usmernenie a správneho učiteľa. Pri skúmaní tantrickej praxe je dôležité zachovať rešpekt k jej kultúrnej a duchovnej povesti.


Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, čo je tantra a o jej rôznych aspektoch, odporúčam vám prečítať si našu knihu Tantrické zasvätenia životom, navštívit naše kurzy prípadne náš Holistický výcvik Sávitryí, ktorý je zameraný na všetky aspekty tantry a tantra masáž. Spojte sa s nami a stretnite ďalších ľudí, ktorí majú záujem o tantru.


S láskou, Xenie Suhayla Komers

Tantrická majsterka Xenie
Xenie Suhayla Komers

50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page