top of page

Tantra: cesta dôvery a tvorivosti

Tantra vníma celú prírodu ako energiu, ktorá vibruje rôznymi rýchlosťami a prejavuje sa nespočetnými spôsobmi, napríklad hmotou, priestorom, časom, silami.
"Tantra dôveruje tvojmu telu. Tantra verí vo tvoje zmysly. Tantra dôveruje tvojej energii. Tantra ti verí. Tantra nepopiera nič, len všetko premieňa.“ OSHO




Vízia tantry


Vízia tantry je jednou z najväčších vízií, o aké kedy človek sníval: náboženstvo bez kňaza, náboženstvo bez chrámu, náboženstvo bez organizácie.

Náboženstvo, ktoré nezničí jednotlivca, ale ohromne rešpektuje individualitu. Náboženstvo, ktoré dôveruje obyčajnému mužovi a žene. A táto dôvera ide veľmi hlboko.


Tantra verí vo vaše telo. Vo vaše telo neverí žiadne náboženské vyznanie. A keď náboženstvá neveria vo vaše telo, vytvárajú medzeru medzi vami a vaším telom. Robia z vás nepriateľov vašich tiel, začnú ničiť múdrosť tela. A tak neustále žijete v klietke predstáv, že telo je hriešne, nečisté, nedokonalé.


Ako dosiahnuť Tantra víziu?


Prvá vec je telo. Telo je vaša základňa, je to vaša zem, je to miesto, kde ste uzemnení. Keď sa stanete nepriateľmi vášho tela, vašich pocitov, vašej radosti, vášho vzrušenia, znamená to, že sami seba ničíte. Dosahujete to, že ste schizofrenici, ste nešťastní a vytvárate si pre seba peklo.


Pravdou je, že v tejto realite ste telo. Ste telo so všetkými jeho procesmi, bolesťami, túžbami, sexualitou.

Samozrejme, že ste viac ako telo, ale to „viac“ bude nasledovať neskôr. Najprv ste telo. Telo je vaša základná pravda, takže nikdy nebuďte proti telu. Kedykoľvek ste proti telu, idete proti Bohu. Kedykoľvek si neuctíte svoje telo, strácate kontakt s realitou, pretože vaše telo je vašim kontaktom, vaše telo je vašim mostom. Vaše telo je váš chrám. Vaše telo si zaslúži vašu lásku, pozornosť, porozumenie. Vy ste odborníkmi na vaše telo. Nie váš doktor, váš milenec, vaša kozmetička. Vy sami ste zodpovední za vaše telo a jeho zdravie a šťastie.


„Tantra učí úcte k telu, láske, úcte k telu, vďačnosti za telo. Telo je úžasné, je to najväčšie tajomstvo. “Osho


Súd a strach blokujú túžbu alebo presmerujú energiu na iné účely, iné ciele. Posúdenie toho, kto sme a čo je život. Strach sa používa na utlmenie túžby a potláčanie a manipulácia túžby spochybňujú vrodenú snahu ľudstva a schopnosť milovať.


Keď je tok túžby zablokovaný, začneme umierať. Keď zabudneme na naše vášne a dovolíme im upadnúť na vedľajšiu koľaj, stratíme časť seba. Smrť túžby a vášne je smrťou duše, smrťou, ktorú potom môže zniesť iba hlboký otras.

Svätá túžba môže byť intenzívna sila, zmyselná, mocná, vášnivá a ohromujúca. To je dôvod, prečo sa mnohí obávajú, prečo existuje strach, že akonáhle bude túžba prepustená, nebudete mať kontrolu.


Uctite svoje telo s nami.


248 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page