top of page

Čo majú na svedomí čakry?

Z článku Prečo naše telo zlyháva sme sa už dozvedeli, že čakry sú energetické centrá, ktoré spájajú naše fyzické (materiálne) telo s tým energetickým (nemateriálnym). Názov čakra je prenesený z prastarého jazyka sanskrit a znamená "rotujúce koleso". Máme 7 hlavných čakier, ktoré sú umiestnené na našich dôležitých endokrinných žľazách.

Spomenuli sme si, že naše dlhodobé zvyky a tendencie sú uložené v čakrách. Keď sa nevenujeme dostatočne psychohygiene a relaxu, oslabujeme si tok našej životnej energie. Potom sme náchylnejší na únavu, nespavosť, nevieme sa dobre sústrediť, narúša nám to medziľudské vzťahy a sme nespokojní so životom. O rôznych zdravotných problémoch ani nehovorím.

V tomto článku vám chcem detailnejšie priblížiť, za čo sú jednotlivé čakry "zodpovedné", aké majú vlastnosti, čo dané čakry oslabuje a naopak, aká farba či vôňa im prospieva.



Naša životná energia

Táto energia nás sprevádza už od narodenia. Poznáme ju pod rôznymi názvami - životná energia, čchi, ki, jin-jang, vášeň, láska, kundalini, sexuálna energia...

Cez milovanie (sex, prvú čakru) sa zrodíme a cez prvú čakru sa aj narodíme na tento svet. Stále je to tá istá mocná, tvorivá, životodárna energia. Vinie sa od kostrče (prvá čakra) po chrbtici smerom hore na vrch hlavy (siedma čakra). Tým pádom čerpáme energiu aj z okolia prostredníctvom nôh od Matky Prírody a aj prostredníctvom hlavy (šišinky) z Vesmíru.

Táto naša životná energia má v každej čakre inú kvalitu a vibráciu. Aj sami si to viete precítiť, keď si ruku položíte napr. na srdce či brucho, zatvoríte oči, pomaly dýchate a iba vnímate.


Duchovné kvality v našom živote

Každá zo siedmich čakier má aj niekoľko duchovných kvalít. Keď sa naša životná (sexuálna kundalini) energia prebudí, začnú sa tieto kvality spontánne prejavovať v našom živote. Tak sa pomocou pravidelnej meditácie či tantry automaticky staneme veľmi dynamickí, tvoriví, sebaistí a tiež zároveň veľmi skromní, milujúci a plní súcitu. Je to proces, ktorý sa začne vyvíjať sám, keď kundalini energia stúpa po chrbtici a vyživuje naše čakry.

Naše telo je dokonalým výtvorom božskej sily. Je hmotným nosičom pre nehmotnú dušu. Preto by sme sa mali snažiť porozumieť sebe, potrebám svojho tela a významu našich emócií.


 

STIAHNITE SI ZDARMA náš e-book ZÁKLADY O ČAKRÁCH

 


105 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page